Blogg
Analys av Prof. Tännsjös människosyn PDF Print E-mail

UNT:s politiske chefredaktör, Håkan Holmberg, gör på smedjan.com en djuplodande, initierad analys av Prof. Torbjörn Tännsjös människosyn.

Det är en avslöjande läsning som borde få alla som läser den att förstå allvaret i Tännsjös mål med sina debattartiklar och de uttalanden han gör.

Läs artikeln här.

Last Updated on Wednesday, 10 February 2010 08:07
 
Dags att införa samvetsklausul PDF Print E-mail
Written by Per-Olof Hermansson   
Tuesday, 26 January 2010 08:07

Claphaminstitutet är en fristående think-tank och där bearbetas frågor som berör kultur och samhälle utifrån en västerländsk judeo-kristen värdegrund, och frågor som berör samhälle och kyrkan i samhället.

Vi som är Fellows där arbetar med artikelskrivande och några gör även mer avancerade vetenskapliga studier.

Jag som skriver detta är också Fellow och vi har nu arbetat med en artikel om behovet av en samvetsklausul. Tyvärr får inte alla som arbetat med en artikel plats som undertecknar när väl artikeln kommer i tidningen, men nu är artikeln i alla fall publicerad, dels i GP och dels i Dagen.

Klicka här om ni vill läsa den i GP.

 
Vill vi leva utan ICA-Jerry och David Lega? PDF Print E-mail

Entrepenören, talaren och före detta handikappidrottaren David Lega (KD) skriver tillsammans med oppositionsrådet Monica Selin en debattartikel i GP om fosterdiagnostik.

De skriver bl a: "Om vi vill ha ett samhälle där personer som Ica-Jerry och David Lega känner sig hemma måste också sjukvården ha en normativ inställning i samma anda."

I gårdagens GP svarar Maria Haldesten: "Välj inte liv till varje pris".

Hon skriver också: "Med vilken rätt kränker kristdemokraterna David Lega och Monika Selin alla oss föräldrar som med fosterdiagnostikens hjälp vill förhindra att barn föds till ett liv i plåga...".

Att säga att  Lega och Selin med sitt inlägg kränker alla som vill förhindra att barn föds till ett liv i plåga är häpnadsväckande. Vad är en kränkning? Att tala emot något? Eller att släcka ett liv?

 

Last Updated on Wednesday, 23 December 2009 13:26
 
Göran Hägglund kritiserar Tännsjö PDF Print E-mail

På barnmorskekonferensen Reproduktiv hälsa 2009 i Stockholm, Barnmorskeförbundets årliga nationella yrkeskonferens, kritiserade Göran Hägglund, socialminister i regeringen, Torbjörn Tännsjös etik, särskilt vad gäller hans syn på fosterdiagnostik som kom fram i en artikel i Aftonbladet.

Särskilt tung blir hans tal med tanke på att Professor Tännsjö var huvudtalare vid konferensen.

Bl a sade han:

"För vad är det för samhälle vi skulle få om personer klassificerades och ratades redan innan de ens blivit födda? Vad är det för en människosyn som utvecklas ur ett sådant beteende? --- Vi tror på människovärdets okränkbarhet och vi tror på jämlikhet mellan man och kvinna. Det finns ingen anledning för oss att hitta på ursäkter för att vi ska kunna kompromissa med de här utgångspunkterna."

Han sade också: "De kinesiska familjerna väljer bort flickfostren av en rad olika skäl men tanken att välja bort kränker tanken på alla människors lika värde och människans okränkbara värde. Vi ska motverka alla sådana tankar överallt där de kan förekomma. Se referat på Tidningen vårdfackets hemsida.

Läs hela talet som Göran Hägglund höll på regeringens hemsida. (Det är den skriftliga versionen, Hägglund omproviserar ofta så det faktiska talet avvek till del, som ni ser av det sista citatet ovan.

Last Updated on Wednesday, 23 December 2009 12:14
 
PDF Print E-mail

Grundläggande fri- och rättigheter

Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, artikel 9, och FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 18, fastställer att alla människor har rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet.

I många västländer har man därför infört lagar som ger medborgarna ett starkt skydd i form av samvetsklausul.

Denna grupp vill verka för att motsvarande regler om samvetsfrihet införs i den svenska grundlagen, och att en samvetsklausul skall finnas för personal som skydd för dem att slippa delta i t.ex fosterdiagnostik som syftar till att abortera foster på grund av kön, eller defekter som Downs syndrom, färgblindhet, ADHD, dyslexi osv.

Last Updated on Saturday, 12 February 2011 19:43